Mijn favorieten

Nieuws uit de Hoeksche Waard: Oudste boerderij Mariënhof in Westmaas wordt in ere hersteld

Als Makelaar en Taxateur uit de Hoeksche Waard is het natuurlijk erg leuk om te lezen dat een historische boerderij als de Mariënhof in Westmaas in ere hersteld zal worden. Lees hieronder het stuk uit het AD:

Een enorme klus: eeuwenoude Mariënhof wordt flink onder handen genomen
De oudste boerderij uit de Hoeksche Waard verandert niet in een ruïne. De restauratie van de middeleeuwse Mariënhof in Westmaas uit 1597, is deze week begonnen. Een enorme klus.

Wie voor het indrukwekkende gebouw aan de Smidsweg staat, ziet dat de tijd het gebouw flink onder handen heeft genomen. In de gevel zitten grote scheuren, enkele ramen zijn stuk en de oude houten luiken hangen er scheef en troosteloos bij.

De familie Quartel heeft op de Mariënhof al het vlees- en veebedrijf Weiderund langs de provinciale weg N489. De zorg voor het monumentale pand kwam daar de afgelopen tijd ook nog bij.

De toekomst van het rijksmonument leek even onzeker. Eigenaren Esther en haar man Marcel Quartel vreesden voor instortingsgevaar. Over het kostenplaatje van de restauratie werd flink gepuzzeld. ,,Een deel hebben we bijeen gekregen door subsidie en sponsors. Maar het grootste deel komt uit eigen zak'', vertelt Esther Quartel. De kozijnen, ramen, zolder, winkel en het voegwerk worden gerestaureerd. ,,We kunnen nog niet al onze dromen vervullen. Maar het eerste deel is gelukt.'' In het monumentale herenhuis van Mariënhof komt een nieuwe winkel voor Weiderund en een plek voor huiskamerconcerten en trouwreportages.

Vijf eeuwen terug
Van binnen is het gebouw evenzo indrukwekkend. Eén stap over de drempel en je waant je ruim vijf eeuwen terug in de tijd, op de bouwvakkers en houtplaten na. ,,Het stamt nog net uit de late middeleeuwen. Indrukwekkend toch? Rembrandt van Rijn had hier geboren kunnen zijn'', vertelt Quartel terwijl ze door de ruimtes loopt.

Het regent stevig. Af en toe klapt een windvlaag tegen het pand. Maar het eeuwenoude pand geeft dankzij de stellingen daaromheen niet mee.

De stoffige vloer kraakt, door de kleine houten deuren moet het gezelschap af en toe bukken en de ramen zijn nevelig van de lagen spinrag. Binnen is het droog, dankzij het nieuwe rieten dak. ,,Dat hebben we als eerste aangepakt, het was hard nodig. ''

De restauratie is een enorme klus. Het verval is groot. Van de indrukwekkend grote schouw - waar makkelijk vier personen in kunnen staan - is weinig meer over. Het houtwerk is oud en simpelweg op, en net zoals bij de lichtgroene bedstede naast de schouw, bladdert de verf in bijna symmetrisch craquelé. Boven de schouw hangt een balk met authentiek gereedschap.

Quartel ziet het helemaal voor zich. ,,Hier klinkt straks livemuziek'', zegt ze al wijzend naar de bedstede. ,,Met een beetje fantasie zit je hier op de rand aandachtig te luisteren, terwijl het vuur in de haard knettert.''

Ze droomt groots over de toekomst van Mariënhof. ,,Dit is gewoon een heel bijzondere plek, waar we wellicht nog meer mee kunnen.''

Toerisme
Het toerisme in de Hoeksche Waard moet beter, vindt ze. ,,We hebben op dit eiland zoveel te bieden, zoals de landbouw en ons natuurschoon. Maar ook dit soort monumentale parels, Amerikanen en Aziaten smullen ervan.''

Nu is het, op de bouwvakker na, nog leeg en verlaten. Straks mag er hier gefietst, gewandeld en genoten worden. Bij de familie Quartel kunnen bezoekers een picknickmand halen. Waarna er op een van de picknickplaatsen neergeploft kan worden. De renovatie van het herenhuis moet volgend jaar af zijn. ,,Dit moet een van de parels van de Hoeksche Waard worden.‘’

Bron: 
https://www.ad.nl/hoeksche-waard/een-enorme-klus-eeuwenoude-marienhof-wordt-flink-onder-handen-genomen~a6f78d35/
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring